Wikileaks -like case in Lithuania

Wikileaks skandalas grasina PipedijaiIr terėkia antraštės, nes tūli vyriokai – blogeris Tomas Čyvas ir žurnalistas Rimantas Varanauskas pateko teisėsaugos nemalonėn, kad paskelbė Eglės Kusaitės teismo dokumentus!

Lietuviškasis Vikilyks stiliaus poelgis nė iš tolo nepretenduoja į Pasaulio dėmesį kaustančią ir demokratijos ribas išbandančią Wikileaks, tačiau meta šešėlį ant viešumo, demokratijos, spaudos ir žodžio laisvės bei valdžios pasirengimo internetiniams iššūkiams.

Turbūt nereikia aiškinti, kaip saugomos svetimos paslaptys, todėl natūralu, kad ryškesnis informacijos proveržis kelia erzelį kaip kurioms jėgoms. Tarkime, Tomas Čyvas pasielgė nekorektiškai ir savo komentarais iš tiesų neslėpė, kad nori daryti įtaką bylą nagrinėjančiam teismui. Spauda primena, kad ir nušalinus Teismo pirmininką, jo vieton stoja kitas iš to paties ešalono.

„Žurnalistas pažeidė įtariamųjų nekaltumo prezumpciją ir tuo pažeidė Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 40 straipsnį,“ – kaltina raštas iš valdiškų namų – dar vienas lietuviškas Vikilyksas.

Prisiminkime, tuo tarpu, kad Marijos Žemėje pasigirdus apie australo išmislą, pirmiausia žvilgsniai nukrypo į Pipediją. Būtent iš moderniosios lietuviškosios išminties transliotojo tikėtasi paviešinant mažų mažiausiai 12 slaptų VSD pažymų apie verslo ir politikų bendradarbiavimą.

Tuo tarpu, Autorius suskubo viešumon pateikti savo turimus dokumentus, nušluostydamas nosį pagyrūnams ir pamaivoms iš Pipedijos!

Tame pačiame T. Čyvo tinklaraštyje skaitome ir kitą medžiagą, pasirodžiusią, tarsi Kalėdinis pokštas, apie tai, kaip Prezidentė fotografuojasi su nusikaltėliais. Publikacija parengta remiantis Pipedija. Akivaizdu, kad tai – siekis susidoroti!

  • Viešumas? -Taip!
  • Teisybė? -Taip!
  • Prievarta? -Ne!
  • Cenzūra? – Ne!

Taigi, diletantiškai studento ranka sumestas kaltinimas prasižengus kartu ir žurnalistinei etikai kelia ne tik aukštus standartus Autoriaus tinklaraščiui, bet ir pripažįsta jo autoritetą bei įtaką – populiarumą bei aukštą lankomumą (Kas dar neatkreipė dėmesio, tai Autoriaus tinklaraštis puikuojasi dviejų milijonų populiariausiųjų pagal kažkokią metodiką tinklaraščių Pasaulyje).

Teisingumo dėlei derėtų pasakyti, kad kaltinimai pareikšti ir dar vienam žurnalistui – Alfos apžvalgininkui R. Varanauskui, kad tas nuplagijavo T. Čyvą.

Share