Su Melagių diena!

Iki ausų mele paskendusioje Lietuvoje Melagių diena išskirtina nebent tuo, kad tądien leidžiama dirbti visoms valstybinėms institucijoms, greitai jau bus nebetikima šviesoforo signalais, o balandžio 1-ąją rengiamuose teismuose bus galima pateikti melagingus parodymus.

Ko gero, šiemet jau nebedžiugina zabova gaudyti balandžio 1-osios žiniasklaidos „antis“, aiškinti, kas ką labiau apgavo ir skaičiuoti tuos, kuriuos pavyko apmulkinti. Bendrame naujienų sraute kiekviena antraštė panaši į pokštą, bet koks politiko pasisakymas jau seniai traktuojamas kaip akių dūmimas, o žinia, kad dega kaimyno tvartas, greičiau sukelia šypseną, nei lietuviams būdingą euforiją.

Viešojoje erdvėje sklandantys prasimanymai, nuolatiniai valdžios išdūrinėjimai jau, rodos, pripratino liaudį abejoti viskuo, ką tik įmanoma įsivaizduoti. Seniai aišku, kad, jei yra „taip“, tai bus ir „ne“, „gal“, „može“, „czy“ ar „nesąmonė“. Absoliučiu visko neigimu apsiginklavusi visuomenė ryžtingai atkiša špygą ar „faką“ kiekvienam naujam sakiniui, perfrazuoja ir savaip interpretuoja net gi fundamentalius dalyku (kaip pvz „nelipk – užmuš“ arba „atsargiai – dažyta“).

Šiandien gimsta nauja balandžio 1-osios šventimo tradicija. Šventimo, nes yra visiška laisvė ir absoliuti tolerancija bet kam! Koks tikslas rimtai traktuoti aplinką ar artimuosius (ką jau bekalbėti apie tolimesnius gimines, rinkėjus, kitus mokesčių mokėtojus), jei visuotinai džiaugiamės, galėdami nevaržomai keisti požiūrį į realybę, savaip pavadinti daiktus ir dalykus, byloti pasauliui savo nuomonę?


– Kaip šventėte balandžio 1-ąją?
– Tradiciškai – su šeima, uždegėme žvakę…

Tuo būdu ir krokodilo Genos pavyzdžiu, balandžio 1-ąją valgytinas šviežutėlis torčiukas, stumdytinos blevyzgos ir į valias kikentina, net gi pasižiūrėjus į veidrodį.

Nors ir pasirodys juokinga, bet tokioje psichozėje ir pasileidime pasitelkus bent vieną logiškai suprantamą, paaiškinamą ir priimtiną aksiomą, įmanoma nuolatos išlaikyti linksmą ir optimistinę nuotaiką. Tuo pačiu nenukrypstant nuo prisiimto kertinio principo, praturtinant jį ir laisvai bei nevaržomai reiškiant mintis bei svajones, išsigalvojimus ar fantazijas – su balandžio 1-ąją, su Melagių diena!

Share