Vielgerühmtes Österreich

Habsburgų dinastijos palikuonys susimovė europiniame kontekste, o negailestingi pagonys talžo nenaudėlius – kam paleido laisvėn sovietų smogikų vadą Michailą Golovatovą! Aistros įkaitintos neregėtame lygyje, betrūksta tik diplomatinių santykių nutraukimo, ultimatumo atsistatydinti Werner Faymann vyriausybei ir pareikalauti Austrijos pasirašyti kapituliacijos aktą.

Kaži, kokį solidarumą demonstruoja prieš Kremliaus ranką išskydęs nevienareikšmiškai vertinamas Austrijos premjeras Werner Faymann?

Tai būtų neregėta lietuviškos laikysenos pergalė, principinės pozicijos nesitaikstyti su šventvagiškumu ir biurgerišku pasipūtimu pabrėžtinis užakcentavimas. Užsienio reikalų žinyboje besilankančiam Austrijos reikalų patikėtiniam Josef Sigmund be griežčiausio perspėjimo – notos dar įteikta protokolų ir apklausų knyga apie sausio 13. – tegu pasiskaito, jei ko nežino!

Tarsi uoli užsienio politikos pelė, Emanuelis Zingeris per Seimo Užsienio reikalų komitetą tėškia dar vieną pareiškimą, o Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, bukvaliai netveria diplomatinio santūrumo rėmuose, bandydamas pademonstruoti ne tik ragus, bet ir stuburą, kad austrijokai (taip garsiąjame filme „Kapitonas Tenkešas“ vadinti Austrijos okupantai) kartą ir ilgam pažintų savo europinius kaimynus.

Sovietų smogikų vadas Michailas Golovatovas (Михаил Головатов) dabar geria vodką su sėbrais Maskvoje ir kvatoja iš ES teisingumo suvokimo, o M. Golovatovo sėbrai iš gaujos „Alfa“ dar purkštauja, kaip, esą, pribaltai nesibodi burnoti ant garbingos, permylėtos ir šlovingos Austrjos.

Neregėtai žaibiškos pilietinės dūzglės (Flashmobai, piketai) prie ambasados Vilniuje, pasipylę per Fėjzbukus, parodė ramiems vidurio Europos puritonams, kad laikas liautis abejingai toleruoti savo valdžios išverstaskūriškumą – Vienos laikraščiai jau seniai Austrijos vyriausybę pavadino bailiais ir padlaižūnais!

Ko gero, lietuvių patirtis pastaruoju metu formuoti dvišalius sąntykius dar niekad nebuvo davusi tokių skambių atgarsių. Ne veltui lenkų spauda suskubo sureaguoti į pribaltams tėkštą akibrokštą ir su nuogąstavimu prisimena ne taip seniai liepsnojusias nacionalistines dviejų tautų aistras.

Dabar ant plauko pakabinti ir santykiai su visa Europa, per lietuvių balsą, Vakarams suteikta dar viena proga žvilgtelėti raudonajam lokiui į nasrus.

Share