Renovacija – „Gazprom“ įkaitė

Nėra abejonių, kad ir šią žiemą nepaklusniai ir biurgeriškai išdidžiai Europai Maskva jau ruošia kalėdinę dovanėlę, todėl tikėtina, jog mūsų laukia eilinis kainų už šildymą smūgis.

Žiūrint, kaip aršiai daugiabučių renovacijai priešinasi žymi dalis Lietuvos visuomenės ir kaip trupa racionaliausi renovacijos šalininkų argumentai, nejučia kyla susidomėjimas – kur ta sveiko proto takoskyra? Ar yra aiškūs ir suprantami motyvai, kam naudinga skatinti ir slopinti šį procesą?

Ypač šaltomis žiemomis uoliai rūpinamės klimato šildymu

Premjero viltys, kad masinė renovacija išves Lietuvą iš krizės pergyveno sunkmetį ir liko kyboti tarsi migla. Viltys, kad žemomis palūkanomis ir su ženklia valstybės kompensacija skolinami Europos investicijų banko pinigai leis atsitiesti statybos bendrovėms ir šiek tiek pristabdys šios darbo jėgos rūšies emigraciją subliuško. Vieninteliu renovacijos centru pamažėl tampa tik lietuviška Čikaga – Panevėžys, o kitur tvyro didžiuliu erzeliu ir kurstomu nepasitikėjimu sustiprinta priešiškumo siena.

Nereikia daug stengtis, kad išgirstume tvirtą nuomonę, jog renovacija paprastam žmogui nereikalinga, kaip ir šiltesni kailiniai žiemą.

 

Sakoma, kad čia – valdžios ir bankų išmislas, nors visi stovime ties dilema – jei iki 2013 – ųjų nebus pasinaudota galimybe pigiai pasiskolinti europinius pinigus ir už juos susitvarkyti griuvenas – daugiabučius, veliau skolinimasis renovacijos reikmėms gali nebebūti toks patrauklus ir pigus.

Aiškumo kas ir po kiek įneša „Vilniaus energijos“ sąskaita, tarsi nemokama reklama renovacinjos bijančiųjų propaganda – du trečdaliai šilumininkų pajamų „gula į „Gazprom“ kišenę“. Kiekvieną mėnesi sąskaitos už šildymą priekaištauja dėl vilkinamos renovacijos. A. Kubilius siūlo lengvus pinigus ir kompensacijas už tai, kad po renovacijos namas naudotų 40 proc. mažiau Šilumos. Iš tos aritmetikos aišku, kad, jeigu šią žiemą visi daugiabučiai Vilniuje jau būtų renovuoti, „Gazprom“ pajamos sostineje sumažetu ko ne perpus.

Lietuvoje yra per 70 tukst. nerenovuotų pastatų, kurie tarsi neišsemiamos gelmės peni augantį šilumininkų apetitą. Tarkime, šią žiemą „Gazporm“ trečdaliu kilsteli dujų kainas, ir šitas pabrangimas skaudžiai muša per kišenę kiekvienam kaimynų bendrijos nariui. Jeigu renovacija stringa ir toliau, šilumininkai garuoja iš džiaugsmo, nes tampo kiekvieną daugiabutį už šilumos svertų ir siurbia gyventojų pinigus.

Štai jums ir populistinė išvada: stabdai renovaciją – pataikauji „Gazprom“!

 

Share