Apie lenkus iš Čikagos

Ligi šiol neregėto aiškumo įgijo dvišaliai Lietuvos ir Lenkijos santykiai – iš Čikagos pranešama, kad Lenkija draugu pasirinko Rusiją, o mums yra skirtas atpirkimo ožių vaidmuo. Atrodo, kad vardan didesnės kvailystės aukojami netgi tarptautiniai reitingai ir rinkėjų simpatijos šalies viduje.

Per generalinį NATO sumitą Čikagoje, kai pagrindinė žinia skrieja apie stiprinamą Baltijos regiono gynybą, drėbtelėti žinią, kad artimiausias mūsų kaimynas yra Kremliaus pakalikas, atrodo mažų mažiausiai sensacinga. Neverta gilintis į Vakarų reakciją ir mėginti ten užčiuopti pasibaisėjimo ženklus, bet žvelgiant į Rytus, kur ir turėjo būti nukreiptas pranešimas apie Aljanso tvirtybę, darosi neaišku, ties kuriuo kupstu užkliuvo elementari logika, subyrėjo galybės patarėjų ir analitikų įžvalgos.

Vaišės Lemonte indikuoja, kad būtina nukreipti viešąjį dėmesį, parodant naują priešą, o jis, pasirodo - čia pat... (FOTO: 15min)

Pareiškimas, kad Lenkija draugu pasirinko Rusiją interpretuotinas ir Kačynskio katastrofos kontekste. Nors tebėra neaišku, bet akivaizdu, kad Rusijos interesuose buvo nukalti visą pasišiaušusį, antirusišką Lenkijos generalitetą, drauge su ryžtingai nusiteikusiu vaivada. Kai NATO vadavietėje nejuokais griebėsi už galvų, skaičiuodami, kad apie karines Aljanso paslaptis Lenkijoje beveik nebeliko su kuo kalbėtis, tapo natūralu, kad žuvusiųjų vietas štabuose ir ministerijose netruko užimti kiti – reikėjo pakeisti daugybę svarbių kadrų. Ar tik ne paralelę su Maskva čia galima įžvelgti, besigilinant į žinią iš Čikagos?

Mažų mažiausiai keistą elgseną liudija ir gausybė šokiruotų lietuvių atsiliepimų užjūrio spaudoje ir internetuose. Antai, Amerikos lietuvių dienraštyje „Draugas“ atvirai išsakomos abejonės dėl šalies konstitucinę tvarką užtikrinančios, valstybinės valdžios tęstinumą ir stabilumą garantuojančios, aukščiausiu lygiu šalies interesams atstovaujančios institucijos nuostatomis į Lietuvos žmones – lietuvius. Daliai išeivijos, tarsi, spjovusi į barzdą, prezidentė užsitraukė abejonių ir perša išvadą: „Grybauskaitės viešnagės planai Čikagoje kalba ne jos naudai“, – rašo Čikagos dienraštis.

 

 

Share