Prezidentė pasiuntė Seimą laišku

Nerimstama dėl precedento, kai savo priešiškumą išrinktajam Seimui prezidentė pademonstravo sušaukdama parlamentarus į posėdį, o pati į jį neatvykdama. Naujiesiems Seimo nariams prisiekinėjant padėjus ant Konstitucijos, grėsmingai aidi V. Čigriejienės bosu perskaityti šalies vadovės linkėjimai…

Rinkimų nugalėtojas naršo Peru žemėlapį, kol skamba Prezidentės sveikinimas

Stebėtinai neutralus ir lyg ne Daukanto aikštėje surašytas sveikinimo naujiesiems parlamentarams tekstas suglumino ne vieną – atrodo, kad belieka stengtis „vardan tos“, o pažadai formuoti valdančiąją daugumą „ne politiniams žaidimams“ (nors tokio poreikio šioje parlamentarų atrankoje lyg ir neformulavo darbdaviai – rinkėjai) sureikšminti iki absoliutaus populizmo, kaip ir teisinės neliečiamybės dilema.

Savo priesakų Seimui laiške prezidentė rėmėsi investuotojų ir verslo interesais, vis dar rodė tolyn į Europą, tarsi ji, persikraustydama pusmečiui pirmininkauti į Lietuvą, vis dar būtų kažkur toli. Netgi nesvarbu, kad europarliamente lietuviams atstovauja žinomi sukčiai ir nevykėliai – Lietuvos atskirtį nuo Europos politikams apsimoka palaikyti, kad ir atitolinant euro įvedimą.

Sakydama, kad netrukus teiks parlamentui tvirtinti Vyriausybės vadovo kandidatūrą, prezidentė užsiminė reikalausianti iš Tautos išrinktų atstovų  kompetencijų ir atsakomybės. Štai čia ir prasišviečia vienas diskursų – D. Grybauskaitė aiškiai rodo savo antipatiją dabartinei Butkevičiaus suburtai politinės daugumos šutvei ir paskiriems jos asmenims.

Apie tai, kokį ministrų kabinetą, greičiausia, teks tvirtinti prezidentei D. Grybauskaitei, ant savo sienos snukiaknygėje tiksliausiai rašo vienas autoritetingiausių apžvalgininkų Protingas Chamas:

„Žiūrint kandidatų į ministrus pavardes, panašu, kad kuriama jau nebe sukčių ir vagių, o Lietuvos naikinimo Vyriausybė: Krašto apsauga duodama Olekui, kuris, būdamas ministru, už pusę milijardo litų pripirko Lietuvos gynybai nereikalingų sunkvežimių ir laivų bei sunaikino kariuomenę, palikdamas ją be kareivių; SGD terminalą kuruojanti Susisiekimo ministerija – liūdnai pagarsėjusiam Seimo girtuokliui Sinkevičiui, buvusiam „Achemos“, kuri visomis priemonėmis kovoja prieš SGD terminalą, vystymo direktoriui; Vidaus reikalai, kuriems pavaldi su kontrabanda iš Rusijos kovojanti Pasienio policija – „totoškei“ Žemaitaičiui, kurio partijos kolega, balsų pirkėjas Komskis ir jo brolis neoficialiai tituluojami Pagėgių kontrabandos baronais. Pagėgių pasienio užkardą galima naikinti, vis tiek nedirbs, tai bet pinigų sutaupyta būtų; Sveikatos apsauga – lig šiol vykdomojoje valdžioje nedirbusiam Andriukaičiui, kuris savo hiperaktyvumo ir įsitikinimo neklaidingumu dėka ten priskaldys malkų dešimtmečiui į priekį; Ūkio ministerija – Rusijos ambasados priėmimų žvaigždei Vėsaitei, atvirai pareiškusiai, jog Lietuvos energetinė nepriklausomybė jai nėra siekiamybe“, – ant savo sienos rašo P. Chamas.

Po tokio patetiško linkėjimo, sunku suprasti, kas darosi šalyje. Tarytum euforijos apimti seimūnai kūkčioja paskutiniame nueinančios kadencijos posėdyje, o prisiekę naujieji atrodo kaip išbridę iš skaistyklos – „juk nieko neįvyko – jau padėjau ant Konstitucijos“.

Sako, tie, kas matė prezidentės laišką su track change, yra nemažiau suglumę ir žado netekę – kur dingo grėsmingas tonas? Po kokiais pasąmonės sluoksniais ir lingvistiniais išvedžiojimais paslėpta pagrindinė D. Grybauskaitės žinia? Kas suprato prezidentės reveransą ir išgirdo, ką ji norėjo pasakyti?

Nors laiško leksika orientuota į bukiausią skaitytoją, panaši į visišką demagogiją ir protokolščiną, atrodo, kad vienintelis viską suprato inauguraciniame Seimo posėdyje dalyvavęs prezidentas Valdas Adamkus. Tai jo stiliaus kalba, kurioje į vatą vyniojami skauduliai, aptakiai užsimenama apie aktualiausius klausimus, skamba konstatuojamasis, beviltiškai nusivylęs tonas…

Bet gi akylesni stebėtojai žino, kad bus viskas kitaip ir pagrindo nerimauti prisišikėliams vis daugėja!

Share