Tarptautinių organizacijų impotencija

Akivaizdu, kad tarptautinės organizacijos nepajėgios pilnai atliepti šiandienos iššūkių ir demonstruoja tam tikrą neįgalumą ar net politinę impotenciją ypač, kai reikia spręsti nuolat atsinaujinančias nūdienos problemas ir nepamirštant dešimtmečius besitęsiančių užšaldytų konfliktų sprendimo.

Nesigilinkime į pypaujančius siūlymus reformuoti JT, nes tai galimai primena pasaulinių karų išvakares. Visgi apsiribokime teiginiu, kad kai kurios JT šalys – narės, nepaisant daugybės priimtų rezoliucijų, kurios pripažino teritorinę okupaciją bei įpareigojo nedelsiant atitraukti okupantų pajėgas, tebėra faktinio karo stovyje. Du dešimtmečius niekam nė motais bendrai priimtų susitarimų įgyvendinimas!

OSCE-monitoring-Nagorno

Maža to, kariaujančios šalys – sąjungininkės yra Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (OSCE) narės. Nuolat veikia speciali vadinamoji Minsko grupė, kurios uždavinys – ne tik įgyvendinti JT rezoliucijas, bet ir teikti pasiūlymus, kaip spręsti įsisenėjusį teritorinį konfliktą.

Kiekvieną kartą susitikę grupės „bendrapirmininkai“ – ambasadoriai Igor Popov (Rusija), Pierre Andrieu (Prancūzija) ir James Warlick (JAV) teikia siūlymus, kurie niekada nebūna įgyvendinti. Spalio pabaigoje jie vėl patyrė fiasko susitikimuose, tačiau didžiuodamiesi konstatuoja, kad Kalnų Karabacho konfliktas tarp Azerbaidžano ir Armėnijos yra „nepriimtinai eskaluojamas“, todėl reikalaujantis didžiulių tolesnių pastangų – ir resursų, žinoma!

Kaukazo šalyse kalbama, kad Minsko grupė nepadarė nieko realaus, nes tai, esą, – specialiai sukurtos šiltos darbo vietos diplomatams, o didžiosios valstybės turi savų interesų vilkinti Kalnų Karabacho konflikto sprendimą.

russia-karabakh

Yra ir dar viena sąjunga – tarptautinė organizacija, kurios narėmis yra Azerbaidžanas ir Armėnija, tai – Rusijos dominuojama NVS. Visiškai jokia paslaptis, kad viena tų didžiųjų valstybių, kuri suinteresuota daugybės įšaldytų konfliktų buvimu yra Rusija. Todėl akivaizdu, kad demokratinių vertybių vedini, mes atsidūrėme šiknoj (politinėje aklavietėje), nes atrodo, kad tik Kremlius pajėgus akimirksniu išspręsti klausimą, kurio vilkinimas užtraukia didžiulę gėdą vakarietiškoms organizacijoms.

Mes esame tarptautinių organizacijų nariai. Mums irgi gėda, kad neatkreipiame didesnio dėmesio į savo deklaruotus įsipareigojimus. Mes neišnaudojame progos sustiprinti savo balsą tarptautinėse organizacijose ir pelnyti daugiau paramos užsieniuose.

Europai derėtų demonstruoti didesnį tvirtumą tarptautinio saugumo klausimais, juolab, kai galvojama apie energetinių išteklių alternatyvas iš Kaukazo regiono.

azer-map-un

Nuorodos:

Dokumentai:

  1. JT rezoliucijia 822
  2. JT rezoliucija 853
  3. JT rezoliucija 874
  4. JT rezoliucija 884

Media:

azer-map-1920

DSC_0422

 

Share