1C software – licencijuota ФСБ

FSB programuotojai 1C software

Jaunųjų Rusijos saugumo ФСБ programišių mokymai dirti su 1C software sistema.

Giluminiais sekimo, kibernetinės kontrolės tinklais apraizgyta svarbiausių Lietuvos institucijų veikla – Rusijos saugumo tarnybos ФСБ ir gynybos ministerijos patikrinta, licencijuota ir naudojama apskaitos sistema 1C ligi šiol įdiegta Lietuvos valstybinėse institucijose, apskaito finansus bei išteklius, tvarko dokumentaciją.

Europos Sąjungos valstybė tebenaudoja ne bendrijos standartus atitinkančią programinę įrangą, o tarptautinės bendruomenės teroristine valstybe paskelbtos šalies vienos žiauriausių pasaulio žvalgybų – buvusios KGB – sukurptą sistemą. Tai atrodo jokia paslaptis, o šį faktą dar gi bandoma pateisinti neva mažesne rusiško produkto kaina. Perspėjimai dėl akivaizdžių grėsmių kibernetiniam ir nacionaliniam Lietuvos saugumui valdininkams atrodo nė motais.

Valdo viską

Šiuolaikinės apskaitos, procesų valdymo, ataskaitų rengimo ir kontrolės sistemos atlieka milžinišką darbą, kaupdamos, sistemindamos bei analizuotamos organizacijų veiklos duomenis. Vadybos ir finansinių procesų standartizavimas leido sistematizuoti pagrindinių procesų apskaitą ir patikėti ją kompiuteriams. Jie sudaro didžiulius tinklus ir taip užtikrina efektyvų apsikeitimą informacija.

Dabar kompiuterių tinklais ne tik apskaitomi ištekliai bei finansai, bet ir vykdomi automatiniai atsiskaitymai su bankais bei partneriais, informacija apie organizaciją perduodama kontroliuojančioms institucijoms. Tai iš tiesų patogūs įrankiai, plačiai pritaikomi net ir valstybių valdyme.

Boris Nuraliev

Kompanijos 1C įkūrėjas Борис Нуралиев. Dar 2010 metais uždirbo 608 mln. JAV dolerių.

Rusiškas analogas – 1C software  Rusijos institucijose visuotinai diegti pradėtas 2002 metais, kai 1991 įkurta kompiuterinių žaidimų gamintoja kompanija 1C gavo Rusijos federalinės vyriausybės premiją. Jau tuomet buvo akcentuojama, jog Rusijai reikia savos – specifinės apskaitos sistemos, kuri padėtų kontroliuoti milžiniškos šalies išteklius.

Užprogramuotas blogis

Sėkmingiausiu kompanijos „kūriniu“ vadinama įmonių apskaitos sistema „1С:Предприятие“. Naudotojai tvirtina, kad tai iš tiesų efektyvus bei šiuolaikiškas apskaitos įrankis, nors būta precendentų, kai Vakarų gamintojai reiškė pretenzijas rusams dėl iš jų pavogtų kai kurių programinių modulių, jau nekalbant apie kertinius sistemos principus.

Visų šiuolaikinių, efektyvių bei skaidrių apskaitos programų bendras bruožas – automatizuota atskaitomybė kontroliuojančioms institucijoms. Suprantama, kad pirmiausia tai – mokesčių inspekcija, bankai, finansinius nusikaltimus užkardančios institucijos, tačiau 1C duomenis gali teikti bet kam.

FSB 1C saugumas

Modulius 1C sofrware gamina kompanijos, kurios glaudžiai susiję su Rusijos saugumu ФСБ ir gynybos ministerija ir įrangą gamina pagal ФСБ sertifikatus (серия ЛЗ №0015077 (рег. №438 т) от 10 февраля 2009 года)

Sistema naudinga šalį valdantiems banditams

Kam teko turėti reikalų su Rusija, tikrai žino, kad vakarietiška kultūra ir civilizuotu požiūriu ten nė iš tolo nekvepia. Ten kur vyrauja „poniatkės“ (кидалово ar обебалово), kur klausimai sprendžiami beisbolo lazdomis ir automatų serijomis, ten, kur reikia užtikrinti sklandų otkatų judėjimą ir valdiškų lėšų grobstymą – puikiausiai veikia 1C programos. Jos dalijasi duomenimis su kontroliuojančiomis institucijoms ir turbūt nereikia aiškinti, kad Rusijoje kontrolės funkcijas pirmiausiai atlieka saugumas – ФСБ, todėl pagrindiniam KGBistui Putinui patogu viską matyti kaip ant delno – įskaitant ir Lietuvos institucijas.

1C kelias į Lietuvą pažymėtas raudonais Kremliaus saitais. Natūralu, kad sistemos diegimu rūpinosi su Rusija glaudžiai susijusios kompanijos, turinčios tvirtą politinį užnugarį bolševikinėje LSDP. Nepaisant to, kad į ES stojanti šalis privalėjo standartizuoti savo procesus, jų vadybą bei apskaitą pagal bendrijos reikalavimus, Lietuvoje patyliukais įdiegta rusiška 1C sistema. Tvirtai ir atkakliai ginama, ji toliau sėkmingai valdo svarbias mūsų šalies ūkio šakas ir teikia duomenis Kremliui

 

Share