Rinkimus laimės AI

Pasaulinis rinkimų kampanijų organizavimo lyderis stiprina pozicijas. Trumpai ir aiškiai patvirtintas jo žavesys ir sugebėjimai Helsinkyje. Niekas, ypač – Pietuose, netiki tuo, kaip buvo, yra ir galimai dar bus manipuliuojami. Dabar, kai rinkimai artėja link Lietuvos, yra labai  svarbu išnagrinėti visus kandidatus ir jų rinkimines strategijas, įskaitant atsvarą – dirbtinį intelektą – AI.

Nebus atkartoti žmogaus kvailybė, puikybė, gobšumas ar meilė kibernetinėse matricose. Neklystantis robotas privalės prisiimti nežmonišką atsakomybę. Tą atsakomybę deleguoti jam turi žmonės – žmonės – piliečiai – turi programuoti savo ateitį taip, kad joje neliktų dviprasmybių ir iškraipymų, o būtų aiški ir tvari raida.

Taip koduojamos reikšmės ir gaunami rezultatai.

Dirbtinis intelektas AI galėtų pakeisti nuodėmingą, savanaudį, smulkmenišką ir kerštingą žmogišką faktorių. Be to, geležine logika paremta vertybių reitingavimo sistema užtikrina kertinius demokratijos principus, nes kiekviena sistemos grandis –  žmogus – turi savo prieigą prie valstybiškai ir bendruomeniškai svarbių klausimų sprendimo bei  finansavimo. Tegu kompo paspaudimu būna galima pamatyti, kur nukeliavo eilinis mano sodrus centas!

Turėdami prieigą prie bendrosios sąmonės, piliečiai galėtų suformuluoti kandidatams pageidavimų sąrašą – whishlist. Tą apdorotų tokie patys algoritmai, kurie šiais laikais valdo išmaniuosius namus, įjungia lemputę kieme, kai kas nors ten sujuda, keičia šviesoforų spalvas ir skaičiuoja pinigus banke. AI kandidatas būtų visiems gražus ir priimtinas, sucustomaizintas pagal individualius poreikius, jautrus, įsiklausantis ir sprendžiantis, besivadovaująs demokratiniais proporcinio atstovavimo principais.

Ir nereikia pergyventi, kad AI pakenks labiau negu destruktyvūs kvailiai valdžioje! Apsisaugosime savo pačių susikurtu intelektiniu skydu, o putleris tegu kaunasi su virtualiais malūnais!

 

 

Share