Return of the Living Dead – politiniai lavonai rinkimuose 2019

Kai į švietimo ministrus vėl pasiūlytas garbusis MRU rektorius Algirdas Monkevičius, atrodo, kad pokyčiai švietime ne tik sustos, bet apsisuks epochomis atgal – beliks tik prikelti Brežnevą. Nekrofilinės politikos nuotaikos vis ryškiau iškyla artėjant svarbiems 2019 Prezidento, Seimo ir Savivaldybių tarybų bei merų rinkimams. Visai realu, kad prabalsavę nuriedėsime atgal į praeitį, iš užmaršties prikelsime politinius lavonus, nuplausime jų seniai žinomas nuodėmes ir vėl leisime pavadovauti mūsų valstybei.

Politinių lavonų paradas stebimas visuose lygiuose. Pradedant savivalda, kur vilniečiai ilgisi buvusio mero Zuoko ir mielai leistų jam užbaigti prieš dešimtmetį pradėtus savo nešvarius darbelius ar pasiryžę atsiduoti kniaziui Uspaskich: „susitvarkė Kėdainiuose, padarys tvarką ir Vilniuj. Kas, kad vagis – neįrodyta!“.

Nusivylę niekaip nesireinkarnuojančiu Paksu, rinkėjai žvalgosi į naftalininį kandidatą į prezidentus, praėjusio amžiaus dvasioje tūnantį Arvydą Juozaitį – jokio šiuolaikiško suvokimo neturintis praeities filosofas daugeliui, turbūt kelia simpatijas, nes panašus į Smetonos laikų kaimo mokytoją. Visišką idėjų krizę ir nusivylimą dabartimi rodo ir nostalgiškas didelės dalies rinkėjų žvilgsnis į visų pensininkų gelbėtoją Viliją Blinkevičiūtę – kodėl ji nekandidatuoja prezidento rinkimuose?

Stabilu atrodo tai, kas sena, net ir tai, kas senai supuvę.

Visi seni pirdylos atrodo geresniais kandidatais, nes rinkėjas mano, kad blogiau jau būt negali, o gal net gi bus geriau – kaip „prie ruso“. Net jaunėliai Skvernelis, Karbauskis, Landsbergis, Paluckas ar Šimašius, panašu, nepatraukia rinkėjų. Gal jaunimu nepasitikima iš tradicijos, o gal pagal madą – visi jie susitepę?

Dabartinė didėjanti rinkėjų nekrofilinė nostalgija praeities politiniams lavonams signalizuoja rimtą pavojų, kad be jaunimo ir pažangių idėjų likę Lietuvos piliečiai, veikiausiai, linkę vėl parduoti savo valstybę vardan trupinių šaukšte, nemokamo viešojo transporto ar didesnių pencijų su mažesnėmis kainomis už šildymą.

Prieš pasijuokdami iš politinių lavonų ir zombių parado ir praėjusio amžiaus kino šedevro, pasiklausykime ypatingai prasmingos kompozicijos „Lavonai„, kurią atlieka unikalus ansamblis „Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu“ (I.V.T.K.G.Y.G)

Share