Elektroninis elektoratas renka parašus už kandidatus

Svarbu ir gražu, kai 2014 metų Prezidentės rinkimų favoritus galime pasirinkti ir parašais paremti internetu. Tai yra aukštą pilietiškumą skatinanti priemonė ir galimybė įvardyti ne vieną, o keletą prezidento rinkimų kampanijos vertų kandidatų.

Gaila, kad neišeina pridėlioti čia visokių gražių mygtukų su kandidatų atvaizdais bei nuorodais, kad vienu paspaudimu būtų patogiu palaikyti ir elektroniniu parašu sutvirtinti pilietiškumą – paremti pvz. Kristiną Brazauskienę. Tokia galimybė elektroniniu parašu paremti kandidatus vykdoma centralizuotai, pro Elektroninius valdžios vartus ir Vyriausiąją rinkimų komisiją.

Kam neaišku, kad čia – Prezidentės rinkimai – tegu pasižiūri į skaičius irba nueina opas burtininkus

Apžvelgus pirmuosius duomenis, aiškėja, kad per savaitę didžiausią elektroninio elektorato paramą – daugiau nei 7 tūkst. parašų – susišlavė Dalia Grybauskaitė. Todėl nenuostabu, kai vis dažniau šie rinkimai pavadinami Prezidentės rinkimais. Tai toliau pasvarstykime, kurie iš kitų registruotų kandidatų verti varžytis finale – neabejotiname II-ąjame ture.

Akivaizdu, kad elektroninio parašo rinkimuose ryškų proveržį pirmosiomis dienomis parodė Vladas Lašas (1,8 tūkst. parašų), kai jo konkurentas, panašios šaknies pavardę – Jonas Lašinis – neturi nei vieno elektroniniu parašu paremto piliečio palaikymo. Tinklai – ne jo elektoratas, kaip ir Valdemar Tomaševski, kuris velkasi sąrašo gale su 77 parašais.

Galima tik spėlioti, iš kur pas Zigmantą Balčytį tiek daug (virš 1,6 tūkst.) elektroninių rėmėjų, kai, tuo tarpu, Artūras Zuokas su savo 1,3 tūkst. taip pat yra  vienas pirmaujančiųjų elektroninių parašų rinkimuose.

Dar matosi, kad sutartinai į rinkimus žengia broliai Artūras ir Rolandas Paulauskai – kiekvieną jų palaiko maždaug vienodai – po 500 rinkėjų. Spurtuoja tinklų ryklys Naglis Puteikis.

Žiūrint į tuos skaičius, galima daug svarstyti apie tai, kuris kandidatas efektyviau išnaudoja elektroninius tinklus, už kurį mieliau pasirašyti ranka ant popieriaus, kiek tokie skaičiai pataiko į rinkimų rezultatus bei lyginti su kitokiais duomenimis ar sąmokslo teorijomis.

Čiakart – prabalsuokite už kandidatus, kurie labiausiai verti varžytis rinkimuose. Drąsiai balsuokite už keletą – ginkdie, ne už visus, nes visokių pasitaiko ir čia, ir nereikia tik sakyti, kad nėra už ką balsuoti.

Share