Interviu su Kovydu Pandemskiu

Asociatyvinė Kovydo Pandemskio – nepaprastojo valdžios patarėjo karantino klausimais koliažinė nuotrauka. Ačiū lrt.lt

Nepaslaptis, kad Zbygniewui Piwacijui nuolat susivaidena – taip buvo ir šį kartą. „Labas vakaras“, – pasisveikino vyrai tamsioje tarpuvartėje.

-Kodėl nestojate į partiją? – Pirmasis paklausiau aš.

-O kam man? Man ir taip gerai! Aišku, kalbėjau su Saulium, bet dabar to nereikia – mes vis tiek prieš koncervatorius su paluckininkais ar be jų. Pasidalintos vietos ir ten tie perbėgimai prieš rinkimus tai butaforiniai tokie daugiau. Dėl vaizdo prie partijos kokios dabar nu ir neatsilikt nuo traukinio norisi, nes kas jau dabar paims tai tas valdys per amžius. Vanga taip sakė, kad po trumpo daugiau nebus prezidentų, tai ir pas mus taip formuojasi.

-Meluojat, sakydami, kad išgelbėjot Lietuvą nuo koronaviruso!

-Nebūtinai. Iš tikrųjų ir gelbėti nieko nereikėjo, tik savus keletą. Nes žinote – rinkimai, laikai permainingi. Tas koronavirusas, galima sakyti, ne tai, kad buvo mums netikėtas ir, kad atseit užklupo mus nepasiruošusius – tiesiog niekas negalėjo pagalvoti, kad taip bus. Bet svarbiausia, kad mes pirmaujam pagal situacijos suvaldymą, nesvarbu, kiek tam lėšų prireikė ir prireiks – esame pasiruošę! Pasižiūrėkite į Covid-19 židinius, visi jie – gydymo įstaigose. Reiškia, kad padėtis valdoma ir medikai atlieka savo darbą.

-Kodėl dangstotės karantinu ir paniekinate visas demokratijos bei padorumo vertybes?

-Demokratija tėra instrumentas patekti į valdžią. Matote, kad ten galima daryti ką nori. Męs valdžęę! Nes matote, kur susitelkę svertai ir sutemptos stygos? Ten ir dera gitaros, kol tvirtai laikomos! Karantino epocha gali tęstis amžinai, kaip parodė mūsų pokalbio pradžioje minėtas Trumpas, tereikia politinės valios valdyti.

Čia nieko visko tokio nebūtų, jeigu ne koncervatoriai! Iš tikrųjų tokios propagandos, tokios plačios visuomenės kritikos ir nuomonių lavinos dar nebuvo – informacinis purvas, pilamas ant valstiečių beveik susilygino su purvu, kurį pila ant Landzbergio nuo praėjusio amžiaus! Jūs galvojate, kad čia mes suliberalėjome išprotėję, kad viską leisti reiktų? Nieko panašaus! Jie sakė, kad laukia, kol mes prisičiūdysim, kad mus suės iš vidaus. Mes laukėme ir žinojome apie krizę, tik pavadinimą jai sugalvojo medikai, o ne bankininkai…

-Keistai atrodote, ir pavardė skamba kilmingai.. Iš kur toks būsi?

-Mane sugalvojo žmonės. Tam, kad lengviau gaudytis būtų. Kur Aurelijus, o kur Veryga, Ramūnas Skvernelis ar Saulius Karbauskis. Praktiškai trejybė viename asmenyje. Tiesiog tam, kad būtų paprasčiau tokius identifikuoti ir padėti jiems išsilaikyti valdžioje. Dabartinėje situacijoje, kaip suprantate, viskam vadovauju ir nurodinėju, praktiškai galima pasakyti, kad patarėjas aukščiausių pareigūnų krizės komunikacijoje.

-Žadėjote pagalbą karantino nustekentiems žmonėms – kur dingo pinigai?

-Viskas parašyta tarp eilučių, o skaičiai kasdien skelbiami nauji, todėl galima tikrai daugmaž apskaičiuoti, kas kur kaip ir kiek pažadėjo ir įsisavino. Tikrai galime pasakyti, kad esame vieni mažiausiai išleidę savo valdžios išlaikymui per pandemijos laikotarpį. Aišku, visokie ten spaudžia ir reikalauja atsakomybės, tai irgi suprantama, nes parama žmones irgi pasiekia. Prasčiau tariant, tie žadėti milijardai niekur nedingo, jie paskirstyti ir su laiku atiteks tam, kam reikia. Kad būtų aiškiau išsivaizduoti, manykime, kad ant jūsų sąskaitos uždėjo leteną meška ir tvirčiau ją prispaudus laiko. Esu įsitikinęs, kad iki rinkimų bus išnaudoti visi įmanomi finansiniai resursai ir galimos pergalės atveju konservatoriams liks tik didžiulė duobė ir žmonių pyktis!

-Kad tu prasmegtum!

Share