Vikilyksas Nr. 10-1318-02-N (10-1475-05)

Turimas omeny Vyriausybės patvirtintas duomenų apie elektroninių ryšių įvykius viešuosiuose ryšių tinkluose teikimo kompetentingoms institucijoms tvarkos aprašas. Čia vertinga paminėti ir keletą skaičių: nutarimo numerį Nr. 10-1318-02-N (10-1475-05) ir ES direktyvą 2006/24/EB Tiedu sietini, ieškant daugiau informacijos, kaip kokie raktažodžiai.

Istorija ta – nepaprasta irgi neordinari. Iš pirmo žvilgsnio, ES visuotinio sekimo direktyva jau seniai susilaukė strėlių iš visų pusių, bet su tam tikrais pakeitimais veikia ir sėkmingai perkeliama į nacionalinį įstatymų lygmenį. Lietuvos valdžia ir čia neišrado dviračio, o tik vogčiomis bando mokintis juo važiuoti bei suka vairą sau palankia linkme.

Didysis brolis

Tas nelaimingas aprašas, pagal kurį bus aišku, kokių duomenų apie „įvykius viešuosiuose tinkluose“ reikės „kompetentingoms institucijoms“, kas ir kaip tuos duomenis privalės teikti, sėkmingai prašoko svarstymus, susirinko palankias išvadas ir neužkliuvo dėl savo konstitucingumo ar žmogaus teisių suvaržymų. Atrodo, kad europinis grifas atveria kelią bet kokiam čia priimamam teisės aktui, net jeigu darysime prielaidą, kad kaip ką ten galima ir adaptuoti pagal nacionalinius ypatumus (pvz. tam skiriamų lėšų kiekį).

Gali būti, kad elektroninės erdvės sekimas diskriminuoja kitą visuomenės dalį, kuri nelinkusi pasitikėti kompiuteriais. Taip pat neatmestina, jog ilgainiui totalinio sekimo sistema neišvengiamai ims veikti vis platesniais mąstais, o tam prižiūrėti geriausia turėti savus specialistus. Vėlgi, kas galėtų paneigti, kad dauguma visuomenės, nei iš bukumo, o iš begalinio sąmoningumo pritaria tokiems metodams ir yra pasiryžusi visomis išgalėmis kovoti su niekadėjais…

Nuodėmės į paviršių

Lietuvis nesidrovi atvirai koliotis internetuose, nesigėdija ir didžiuojasi atvirai reikšdamas savo nuomonę. Tuo tarpu, žvilgtelėjus į slapčiausias kerteles, pas daugumą rastume daug maž panašų nuodėmių ir prasižengimų buketėlį, tad institucijoms neturėtų būti daug vargo sistematizuojant surinktą medžiagą.

Prisimena atvejis su Google Street View, kai vokiečiai šiurpo, kad į Internetą tiesiogiai transliojami jų kiemo vaizdai, o britai atvirkščiai – prieš televizijos kameras kaišiojo liežiuvius ir plikus užpakalius.


Čia tiesioginė nuoroda į vieną viešiausių lietuviškų Vikilyksų – Vyriausybės posėdžio (2010 spalių 3 d.) darbotvarkėje priimtą dokumentą“
Duomenų apie elektroninių ryšių įvykius viešuosiuose ryšių tinkluose teikimo kompetentingoms institucijoms tvarkos aprašas (PROJEKTAS)


P. S. Vis gi lieka pakankamai painu sovokti, kaip jie žada sukontroliuoti kokį nors Facebook`ą…

Share