Elektroninis balsavimas – rinkimai internetu

Vis nesiseka prieit nuomonės, ar balsavimas internetu per rinkimus yra gerai, ar elektroninis balsavimas yra blogis, nes visiškai neužtikrina balso slaptumo. Išeitis, kaip balsuoti internete, galima, jei nesibodėsime viešai pademonstruoti savo politines preferencijas, o abejojantiems čia siūloma dar viena galimybė „saugiai“ išbandyti elektroninį balsavimą internetu.

Tūlas informacinių technologijų specialistas iš Bromley (UK) – Andrius Kasparavičius – dar prieš metus elektroninį balsavimą per politinius rinkimus palygino su neužrakintomis buto durimis. Jis kėlė klausimus apie tai, koks būtų viešumo ir saugumo santykis, ar yra korporacijų, pajėgių užtikrinti techninį elektroninio balsavimo principo įgyvendinimą ir veikimą bei priminė, kad per vienus rinkimus, kai dėl Prunskienės buvo užlūžęs internetas, VRK siunčiami preliminarūs rinkimų rezultatų duomenys, kurį laiką keliavo per serverius Rusijoje…

Balsavimas internetu - plačios galimybės!

Kaip smagiai būtų prasinešę programišiai, jei Kolumbijoje internetu naudotųsi bent pusė rinkėjų...

Svarstymai ir siūlymai

Paradoksas, ar ne, bet kita šalis, kurioje prezidentu rinko lietuvį Antaną Mockų, elektroninį balsavimą yra įsidiegus jau seniausiai. Tik iš to naudos jokios – nesiseka net dorai rinkimų rezultatų suklastoti, nes interneto skvarba Kolumbijoje, palyginti su Lietuva, yra ko ne šimteriopai mažesnė, o ką jau bekalbėti apie Estiją, kur banko kortelėmis atsiskaito visi senjorai!

Bankus čia prisiminti privertė vienas nesenas siūlymas elektroninio balsavimo internetu balsų slaptumą užtikrinti pasitelkiant elektronines bankų saugumo sistemas per klientų aptarnavimo aplinką. Prisijungei prie sąskaitos – gali pabalsuoti Seimo rinkimuose ir kartu už gyvatuką susimokėti. Geras? Pafantazuokime dar: kaip atrodytų spaudoje duomenys apie skirtingų bankų klientų politines preferencijas, pvz.: „Dauguma „Ūkio banko“ klientų, netikėtai parėmė konservatorius„, arba „Opozicija užsitikrino užsienio bankų paramą„. Gal toks susegmentavimas pagelbėtų įnešant daugiau skaidrumo ir į partijų finansavimo reikalus?

Visgi, reikia pripažinti, kad šiuolaikiniai techniniai sprendimai mus įgalina per internetą pasiekti labai daug dalykų, įskaitant ir elektroninį balsavimą – juk siunčiame SMS žinutes už Zvonkę, ar karts nuo karto sudalyvaujame kokioje nors „Gemius“ apklausoje ar pan. Taigi, elektroninio balsavimo – rinkimų internete galimybę turite ir čia – PoPo Puslapiuose!

Sprendimas yra čia

Kolei kas, pirštų atspaudų ir registracijos nereikia, valdymas – liberalus ir paprastas, o pirminis balsavimo klausimų pasirinkimas žada būti išplėtotas ir tobulinamas, priklausomai nuo polėkio, feedbacko ir situacijos. Dabar populiarioje Polldaddy internetinių apklausų ir elektroninio balsavimo platformoje galima atiduoti savo simpatijas už kurią nors partiją – iki pat Seimo rinkimų 2012.

Atskirai paminėtina apklausa apie rašytojo ir televizijos laidų vedėjo Andriaus Užkalnio perspektyvas, artimiausiai progai pasitaikius, pakeisti jei ne visą, tai bent dalį Seimo narių. Vienas esminių klausimų – „ką pakeis Užkalnis?“ elektroninio balsavimo sekcijoje papildytas kontraversija – „kurio Seimo nario nepakeis Užkalnis?“ Čia pjūviai ir duomenys jau dabar ryškėja įdomūs, antai pasirodo, kad abiejose apklausose tarp pirmaujančiųjų atsidūrė Mantas Adomėnas – jis lygiai taip pat atrodo nepakeičiamas, kaip ir nereikalingas būsimajame Seime…

Taigi, nesibodėkime balsuoti internetu – gal bent jau tuo momentu pagalvosime apie mūsų šalies ateitį…

 

 

 

Share