Prasideda rinkimų agitacija?

Užsirašykime Seimo rinkimų 2012 datą – spalio 14 d., nes atrodo, kad stovime vėl ties etapu, kuris gali būti svarbus ir daug žadantis Lietuvai, arba įdomus tik tam tikrų poliglotinių pakraipų studentams. Prasidėjusi agitacija, neabejotinai yra kūrybiškiausia per visą Nepriklausomybės istoriją!

Ar agitacijos šauklių balsas pasieks kiekvieno rinkėjo protą?

Naivu tikėtis, kad oficialiai paskelbta Seimo rinkimų kampanijos pradžia žymi, jog ligšiol nebuvo jokios agitacijos. Povandeninė politikų kova ir pasirengimas didžiajam startui vyko jau seniai ir palaipsniui, rengiantis atsiduoti rinkėjams.

Rinktis yra iš ko

Nuomonių daug, bet neabejotina, kad garsiausiomis triūbomis triūbys pedofilų byla, speudysis purvais ir pūliais Snoro skandalas, tradiciškai pasikels energetinis koziris. Visoje šitoje kruopščiai purentoje priešrinkiminėje dirvoje turės kapstytis rinkėjas, ieškodamas vertesnių grūdelių. Tik nereikia eilinį kartą virkauti, kad neva nėra už ką balsuoti, nes net pasikapsčius po tūkstantinius Fėjzbuko kontaktus, tikrai galima rasti tokių, kurie neapsikentę betvarkės ir nežinios dėl ateities, patys ryžosi įveikti politinės nomenklatūros (elito?) drakoną.

Pasižymėkime skaičius, kurie bus svarbūs istorijai ir kai kam pravers statistkoje ar ieškant įkvėpimo ir bus įdomūs ne tik artimiausius ketverius Seimo kadencijos metus:

Seimo rinkimuose 2012 dalyvauja 492 savarankiški dalyviai. Iš jų – 27 politinės partijos (iš jų nekėlusių kandidatų sąrašo daugiamandatėse rinkimų apygardose – 27), politinių partijų iškeltų kandidatų – 413 ir  20 save iškėlusiųjų. VRK dar skelbia, kad yra 32 pretendentai (to pretend?), o atstovaujamųjų dalyvių skaičius – 560.Visi jie iškelti politinių partijų, o į sąrašus įrašytų prisiplakėlių šį sezoną nerasta.

Pilna durnių

Klientas ir rinkėjas visuomet teisus, tik kažkodėl valdžioje sėdi durniai. Jei laikysimės demokratinės logikos, tai, kokia valdžia, tokie ir žmonės. Tik vat, kad nenori niekas pripažinti, kad durnai balsavo. Dažniausia galvojama, kad balsuoti reikia teisingai arba už atlygį. Pyksta žmogus, jei ta partija už kurią balsavo, nelaimėjo. Kaip loterijoje – atspėjau arba ne. Tai čia gal varžosi dalis žmonių dėl to, kas durnesnis?

To daryti, anaip tol, neverta! Kai nusivylę spjauname į bet kokį valdžios judesį ir patys liekame tūnoti savo saugioje zonoje, tai susirenka populistiniai ir garbėtroškiniai politikai mažiau išsilavinusiuosius (ypač kur iš priemiesčių ar kaimų), užhipnotizuoja šiuolaikinėmis NLP ir gluminimo priemonėmis, nevengdami papirkinėjimo, bei suorganizuoja durnių armijas, kurie būriais ir šniūrais, dvokiantys ir urzgiantys traukia balsuoti už durnių valdžią.

To daleisti negalima, nes suglumintais žmonėmis lengva manipuliuoti, kai, išmušus jų vertybines nuostatas iš po kojų, lengva galvon įpūsti visokių vėjų. Todėl pilietiškas sveiko proto ir politinės nuovokos pažangių interneto šviesuolių mintis dera nešti gilyn į provincijos tamsumas – pasakoti prie kibernetinės sąmonės neprisijungusiems senoliams ir vien Delfi geriausiu atveju atsiverčiančioms tetulėms, kokiais įžvalgais dalijasi apžvalginykai.

Atpažinkime savus

Jei žiūrėsime per smegenų pudrinimo prizmę, pamatysime plačiai išdėliotą didžiulį pasirinkimų ratą. Kiekvieną ligšiolinė partija jau prisidirbusi ir pažįstama rinkėjų, o pas naujuosius marginalus galima matyti traukiant ne tik suzombėjusius runkelius, bet ir pavienes asmenybes, kurios, galbūt, nemato kito kelio patekti į politiką, kaip tik atsistoti kur nors einančios minios priekyje.

Verta išdrįsti prieiti ir paklausti kandidato, ką tas galįs padaryti, nebijoti padiskuotiti ir apsispręsti, kieno pažiūros yra artimiausios, kuris pažįstamas bent per draugus ar kitus pažįstamus, yra nedurnas ir matosi, kodėl kartais nemeluoja.

Kad šiųmetė agitacija būtų gražesnė, įspūdingesnė ir labiau patenkintų išaugusį rinkėjo reiklumą pramogoms, pasiūlytas šiuolaikiškas interaktyvus elektroninio balsavimo variantas. Jo versija mielai prašome pasinaudoti Puslapiuose – pramogauti virtualiai balsuojant, keičiant statistiką ir sužinant daugiau apie tuos, kas sako, kad žino už mus geriau.

O tam, kad būtų atspindėta tendencinga nuomonė ir rinkėjui būtų danešta kryptinga ir apdorota informacija, verta pasigooglinti ir vis pasiskaitinėti, ką žada mums Seimo rinkimai 2012.

 

 

 

Share